C9-programmet

Hej på er!

Har ni hört talas om c9? Det hade inte jag förrän en jobbarkompis berättade om att det var senaste trenden och att folk var jättenöjda med detta detox/bantningsprogram. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att kolla upp vad det är för något. Det visade sig vara en hälsokur på nio dagar då man ska äta strikt vegetariskt, dricka aloe vera, kostfibrer och protein shakes samt äta kosttillskott

Kuren ska pågå under nio dagar och under dessa dagar ska man äta och dricka de produkter som följer med kurpaketet samt komplettera med en måltid efter två dagar. Under detoxen får man också äta utvalda grönsaker, frukter och bär i måttlig mängd.

Ett komplett box c9 kostar cirka 1400 kr, sen ska man köpa till grönsakerna och frukterna också. Det blir en ganska dyr detox det! Man kan välja att köpa C9 med smak av choklad eller vanilj beroende på vad man gillar.

Det finns säkert många liknande produkter på marknaden, men jag har aldrig fastnat för dem. Jag tycker det känns mer naturligt att detoxa med grönsaker, frukt och bär och komplettera med fröer och nötter.

Jag är dessutom lite tveksam till att dricka aloe vera, dels för att jag är osäker på om det har någon funktion överhuvudtaget och dels för att jag läst någonstans om personer som fått leverproblem av Aloe Vera. Det känns därför tryggast att hålla sig till vanliga beprövade livsmedel.

Att stoppa i sig kosttillskott kan också vara skadligt om man får i sig för mycket av vissa ämnen, därför undviker jag även det och försöker få i mig alla viktiga ämnen via maten istället. Om du är orolig att för att inte få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler så kan du rådfråga din läkare om vad du ska köpa för kosttillskott. På livsmedelsverket finns också bra information över vilka kosttillskott som kan behövas för till exempel veganer, spädbarn och kvinnor som vill bli gravida. Kolla gärna in den infon.

Nu handlar ju C9 programmet endast om en kur på nio dagar och förmodligen är en så pass kort kur ofarlig. Men jag skulle nog ändå ta det säkra före det osäkra och låta bli. Och även om det är ofarligt tror jag knappast att priset är motiverat. Man kan säkert uppnå minst lika bra detox på juicer till exempel.

Och appropå juicer! Jag har hittat ännu en juice med lakritssmak. Denna innehåller bara apelsin och fänkål och receptet hittade jag på ICA som har många bra och nyttiga recept på juicer.