Frankrike i EM-final + påbörjad detoxkur

mat under detox

Ja! Frankrike vann i går mot Tyskland och är nu i EM-final, precis som jag tippat. Nu gäller det bara att de vinner mot Portugal också så får jag in ytterligare ett rätt på mitt tips. Jag använder denna sida för att jämföra odds så att jag får bästa möjliga utdelning om jag tippar rätt!

Nu blir det dock några dagars paus innan finalen ska spelas och innan dess ska jag göra en detoxkur som jag påbörjade i dag. Tänkte passa på nu när jag har lite semester och massor av godsaker i grönsakslandet att plocka av.

Antioxidanter och fria radikaler

Om du börjar läsa om detox så kommer du snabbt stöta på orden antioxidanter och fria radikaler. Ofta får man då uppfattningen att fria radikaler är något livsfarligt som ska motas bort totalt, men så är inte fallet och det är inte heller önskvärt att helt eliminera de fria radikalerna i kroppen eftersom de fyller en viktig funktion för vårt immunförsvar och hjärta. Det som däremot är skadligt är när det blir för mycket fria radikaler, och det är här antioxidanterna kommer in i bilden eftersom de minskar de fria radikalerna.

Livsmedel som innehåller antioxidanter är till exempel blåbär, broccoli, granatäpple, apelsin med mera. Vi har också ett kroppseget försvar mot fria radikaler, men det räcker inte till fullt ut och därför är det viktigt att vi via kosten får i oss antioxidanter.

Tyvärr är det ganska komplicerat att förklara vad fria radikaler och antioxidanter är, så vill du veta mer om dem rekommenderar jag att du söker vidare efter mer information. Jag är inte tillräckligt kunnig för att våga ge mig på en utförligare beskrivning av dessa processer.

Klart är i alla fall att det är väldigt viktigt att vi får i oss antioxidanter via kosten och bär, frukt och grönsaker är en viktig källa till detta.

Min detoxkur

Nu under min detox kommer jag satsa mycket på morötter, jordgubbar och tomater som jag har mycket av hemma i trädgården. Sen kommer jag komplettera med nötter och gojibär. Självklart kommer jag även konsumera andra grönsaker och frukter, men de jag nämnde kommer jag satsa på att få i mig extra mycket av.

Livsmedlens näringsinnehåll

På livsmedelsverket kan du hitta detaljerad information om vad varje livsmedel innehåller. Det är ganska kul att se hur sammansättningen av näringsämnen varierar mellan olika grönsaker och frukter. Såhär ser till exempel näringsinnehållet i 100 gram jordgubbar ut:

Näringsämne (enhet) 
Jordgubbar
 per 100 g
Energi (kcal) 41,2
Energi (kJ) 172,4
Kolhydrater (g) 8,29
Fett (g) 0,21
Protein (g) 0,49
Fibrer (g) 1,90
Fullkorn totalt (g) 0
Sockerarter (g) ej analyserat
Summa mättade fettsyror (g) 0,04
Summa enkelomättade fettsyror (g) 0,02
Summa fleromättade fettsyror (g)  0,11
Vitamin D (µg)  0,000
Vitamin C (mg) 60,8
Folat (µg) 85,7
Järn (mg) 0,340
Salt (g) 0,00

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2016-02-17.

På livsmedelsverket kan man också kolla upp vad det rekommenderade dagliga intaget är för olika ämnen för att på så sätt skapa sig en uppfattning om ett livsmedel är så nyttigt som man tror.

Listan nedan här hämtad från Livsmedelsverket och anger det rekommenderade dagliga intaget för en rad olika vitaminer och ämnen. Tänk dock på att rekommendationerna kan variera för vissa ämnen beroende på ålder och kön, så vill du ha en mer precis rekommendation för det dagliga intaget bör du söka upp varje näringsämne separat.

Vitamin eller mineral:
Dagligt referensintag som används vid märkning av livsmedel

Vitamin A mikrogram 800
Vitamin D mikrogram 5
Vitamin E milligram 12 
Vitamin K mikrogram 75
Vitamin C milligram 80 
Tiamin milligram 1,1
Riboflavin milligram 1,4 
Niacin milligram 16 
Vitamin B6 milligram 1,4 
Folsyra mikrogram 200
Vitamin B12 mikrogram  2,5
Biotin mikrogram 50
Pantotensyra milligram 6
Kalium milligram 2000 
Klorid milligram  800 
Kalcium milligram 800 
Fosfor milligram 700
Järn milligram  14 
Magnesium milligram  375 
Zink milligram  10 
Koppar milligram  1
Mangan milligram 
Fluorid milligram  3,5 
Selen mikrogram  55 
Krom mikrogram 40 
Molybden mikrogram 50 
Jod mikrogram 150 

Källa: Livsmedelsverket.se