Gott men inte för onyttigt

melon

Ibland vill man unna sig något gott som inte är alltför onyttigt, något mellanting mellan bakelser och nötter. Som tur är finns det massor av recept att botanisera bland på Internet. Du som läsare har säkert sett att jag tipsar om recept jag hittar på olika sajter.

MåBra är en av de sajter jag gillar allra bäst. Inte bara för att de har bra recept, men också för att de har intressanta artiklar och hälsoverktyg som kaloritabeller, veckans meny och liknande. Så behöver du inspiration till nyttiga måltider kan jag varmt rekommendera deras sajt.

Nu till nyttiga godsaker! På sommaren är det alltid gott med glass. Jag brukar göra isglass av frukter och bär! Det är ungefär som att göra juice fast man häller vätskan i isglassformar och stoppar i en glasspinne. Man kan mixa frukter och bär som man vill. Blåbär och ananas är en god kombination tycker jag. Sök på nyttig isglass så kommer du hitta många recept att välja mellan!

Vill du istället göra en krämig glass kan man göra en smet på bara skivade bananer och vaniljpulver i en matberedare. Frys bananerna innan du mixar dem för att få rätt konsistens och servera så fort glassen är klar.

Jag vet att det blir lite mycket glasstips nu, men eftersom det är sommar så kretsar mina tankar rätt mycket runt svalkande drinkar och fräscha efterrätter. En superenkel och fräsch efterrätt är frysta melonskivor. Stick in ett grillspett innan du stoppar in skivorna i frysen så blir det som isglass! Detta gjorde jag inför VM-kvalmatchen mellan Sverige och Holland häromdagen så att jag hade något gott att äta under matchen.

Fryst melon kan man också använda sig av och göra somriga drinkar med. Skär melonen i bitar och frys in. När melonen är ordentligt fryst kör du den i en mixer tillsammans med övriga drinkingredienser till en slush!

Fruktsallad är en underskattad efterrätt! Blanda samman olika frukter och servera som de är eller med lite glass eller yoghurt till.

Jordgubbar är ett underskattat bär fullt av nyttigheter. Unna dig färska bär under sommaren och om du vill festa till det lite extra kan du doppa dem i riktigt mörk choklad! Se dock till att skölja jordgubbarna noga innan du äter dem!

På sajten 101ideer.se hittade jag en jättebra artikel som heter ”15 iskalla idéer för varma sommardagar” av Åsa Hagberg. I artikeln får man tips på saker man kan frysa in och använda i efterrätter och drinkar. Tre saker jag verkligen fastnade för var frysta tekuber som man kan göra islatte av, frysta drinkpinnar och frysta melonkulor. Fantasin började verkligen flöda och en massa spännande idéer dök upp så kolla in artikeln du också!

Nu börjar det bli dags att avrunda för i dag. Det blev inte så stor variation på tipsen, mycket glass blev det, men jag kan ju alltid skriva fler inlägg om nyttiga godsaker om ni läsare är intresserade!

Kanske kan ni laga till något av det goda här ovan inför nästa VM-kvalmatch! Matchschemat hittar du här, där finns också info om kvalet och en del annat som kan vara intressant att ha koll på.