Min första detoxkur

detox med juice

Jag minns min första detoxkur med skräck. Efter att ha läst en artikel om avgiftning och fasta bestämde jag mig för att testa. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på och tänkte att jag skulle börja avgiftningen på en måndag. Redan på måndagseftermiddagen började jag märka av tröttheten, irritationen och hungern. På tisdagen mådde jag så dåligt att jag bestämde mig för att avbryta kuren. Det blev alltså ett misslyckat första försök, men jag gav inte upp! Istället bestämde jag mig för att läsa på ännu mer och testa på nytt.

Med den nya kunskapen i bagaget gav jag mig in på en ny detoxkur. Den här gången valde jag att ta ledigt ett par dagar och åka iväg till sommarstugan för att gå igenom avgiftningen i lugn och ro. Det fungerade mycket bättre! När jag inte behövde ha vardagsstressen ovanpå de fysiska reaktionerna kändes det uthärdligt, därför brukar jag alltid rekommendera alla som ska testa detox för första gången att göra det under en helg eller semester.

En annan sak jag justerade under mitt andra försök var mängden med mat. Istället för att bara dricka juicer kompletterade jag kosten med ångad broccoli vilket gav bättre mättnadskänsla. Jag var också mer noggrann med att dricka rikligt med vatten.

På det stora hela blev min andra detoxupplevelse mycket bättre än den första även om jag drabbades av en hel del biverkningar som trög mage, trötthet och huvudvärk. Efteråt kände jag mig väldigt fräsch och det blev början på min nya mer hälsosamma livsstil. Efter detoxen kändes det inte alls lika lockande att stoppa i sig sötsaker och halvfabrikat längre. Jag märkte snabbt att jag bara blev trött av den maten och istället började jag mer och mer undvika socker och snabbmat.

Sedan dess har det blivit en hel del detoxkurer, den längsta varade i nio dagar, men jag tyckte det var lite väl lång tid så numer brukar jag bara köra i tre-fyra dagar. Jag tror inte det behövs mer heller eftersom jag i vanliga fall äter rätt så sunt. Jag undviker inte socker helt och hållet, men snabbmat och färdiglagade rätter är inget som jag konsumerar. Det handlar inte om att jag är rädd för att gå upp i vikt eller för att jag är rädd för att gifter ska samlas i kroppen. Det handlar snarare om att jag vill ge kroppen mat den mår bra av, och mår kroppen bra mår jag bra. Jag vill ha ork och lust att göra saker, det är min drivkraft till att äta nyttigt.

Som tur är gillar jag frukt och grönsaker, så för mig är det inte särskilt påfrestande att äta nyttigt. Dessutom har jag mitt grönsaksland där jag odlar en del eget så att jag kan vara helt säker på att grönsakerna är obesprutade. Att odla det man själv ska äta är dessutom väldigt tillfredsställande. Mer om detta i ett annat inlägg kanske 🙂