Mitt grönsaksland

grönsaker

Jag har ju berättat tidigare att jag har ett grönsaksland där jag odlar mina egna bär och grönsaker. För mig är det rogivande att hålla på och påta i grönsakslandet. Att rensa ogräs, vattna, gödsla och så frön är en avslappnande syssla. Sen blir jag lika förundrad av naturens krafter varje gång det börjar gro och när jag slutligen kan plocka upp en grönsak ur jorden.

Det är också befriande att veta grönsakernas och bärens historia. Att verkligen veta att de inte är besprutade eller odlade i avgaser nära någon motorväg. Sen är det också fantastiskt att kunna gå ut i trädgården och skörda pinfärska grönsaker till maten eller bara gå ut och dra upp en morot som man sköljer av och sen kan knapra på till mellanmål.

Egentligen är jag inte alls någon duktig trädgårdsmästare och jag kan knappt någonting om odling. Men jag försöker planera årets sådd innan säsongen börjar genom att läsa på förpackningarna på de fröer och lökar jag ska sätta. På så sätt riskerar jag inte att missa att så något i tid. På förpackningarna brukar det också stå detaljerad information om hur man ska gå tillväga för att få en lyckad skörd.

Om du vill anlägga din egna köksträdgård är därför mina bästa tips:

  • Planera innan säsongen när och var du ska så dina grönsaker.
  • Skapa ett bra grönsaksland med ett tillräckligt tjockt lager av näringsrik jord
  • Skaffa planteringskrukor eller odlingslådor för de grönsaker och bär som kräver ett djupt lager jord.
  • Följ anvisningarna och stoppa ner fröer och lökar på det djup som rekommenderas.
  • Följ även anvisningarna vad gäller hur tätt du sår frön och stoppar ner lökar.
  • Vattna och gödsla, men vattna inte när solen är som starkast utan vänta till kvällen när solen börjar gå ner!
  • Rensa ogräs

I mitt grönsaksland odlar jag kryddor som oregano, basilika och citronmeliss och i grönsaksväg brukar jag ha morötter, palsternackor, rädisor, sallad, skidbönor och smågurkor som man kan lägga in. Jag brukar också odla lök, vitlök och gräslök i mitt grönsaksland samt rabarber. I odlingslådor brukar jag ha tomatplantor och jordgubbar.

Ibland behöver jag täcka över mina odlingar för att skydda mot frost och skadedjur. Det finns speciella täckdukar att köpa hos trädgårdsbutikerna.

Min dröm är att en dag skaffa ett växthus! Jag skulle älska att pyssla med växterna eller bara sitta där inne och njuta av en bra bok och en god kopp te. I växthuset skulle jag odla paprika och zucchini bland annat och det bästa av allt är att jag skulle kunna börja odla mina grönsaker tidigare än i dag.

Tyvärr är växthus inte bara dyra, det krävs också en del arbete för att det ska bli bra. Jag har ingen direkt platt tomt så jag skulle behöva gjuta ett golv till växthuset vilket känns för omständligt i nuläget, men när jag och maken går i pension kanske det kan bli av!

Det finns många fina och vackra växthus att välja mellan, jag skulle vilja ha ett ganska stort på murad grund, det tycker jag ser väldigt fint ut. Om du har något tips på ett fint växthus så berätta gärna!