Udda smakkombinationer

juice

Det finns flera olika sätt att detoxa på. Just nu är det väldigt populärt att bara dricka juicer under detoxen. Att titta på juicerecept är ganska roligt, ofta bygger de på ganska udda smakkombinationer, eller vad sägs om banan, spenat och apelsin? I mina öron låter det ganska oaptitligt, men av egen erfarenhet vet jag nu att man inte ska döma ut ett recept bara genom att titta på ingredienserna. Jag har nu testat en hel del juicer med märkliga kombinationer av ingredienser och blivit positivt överraskad många gånger, så avfärda inte en juice innan du testat den! Ofta tar en av ingredienserna överhanden och döljer smaken av de andra. Apelsin är till exempel en sån frukt.

Just den kombon med banan, spenat och apelsin har jag inte testat. Men det kan nog komma att bli av någon dag. En bra idé är att spara alla bra recept man hittar och plocka fram dem innan man börjar med detoxen. Eftersom man kan bli rätt hängig under kuren är det bra att ha allting förberett och planerat innan så att man alltid har ingredienser hemma och har recept man ser fram emot att testa eller tillaga. Hittar du en favorit så skriv receptet och spar det för framtida kurer.

Hur gör man då en juice? Man kan mixa ingredienserna i en blender, men om man verkligen vill ha en fin dryck utan bitar är det en råsaftcentrifug man ska använda. Jag har en gammal maskin från OBH Nordica som fick bra kritik 2010. I dag finns säkert ännu bättre råsaftcentrifuger att köpa, men jag har ingen koll på vilken modell som är bäst. Om du går i köptankar så är mitt råd att söka på nätet efter recensioner. Dessutom bör du leta efter en maskin med så kraftig motor som möjligt och med maskindiskbara delar.

Tyvärr tar ju juicemaskinen ganska stor plats, så det är inte helt lätt att få plats med den. Men eftersom jag använder den ganska ofta så gör det inget att den tar upp plats på diskbänken. En blender är ju för det mesta mycket smidigare, men då behöver man oftast skära ner grönsakerna och frukterna i småbitar innan man börjar, vilket är jobbigt. I en råsaftcentrifug kan man stoppa ner ganska så rejäla fruktbitar och till och med hela morötter. Ut kommer förhoppningsvis en slät juice, men man kan också sila den innan man häller upp den i glaset för att få bort eventuella rester.

Jag tycker det är viktigt att bara använda ekologiska grönsaker och frukter i mina juicer. Jag vill inte ha ner några kemikalier! Det är också bra att skölja råvarorna noga innan man börjar pressa dem.

För att få i sig proteiner kan man tillsätta fröer i juicen. Det går också att garnera med örter.

Mitt nya favoritrecept är en juice gjort på hallon, äppelmust, filmjölk, citron och lakritspulver som jag hittade på iForms webbsida. Spana in det!