Undvik detta under detox

detoxmat

När man detoxar är det väldigt många livsmedel man ska undvika att äta, till exempel socker, alkohol, kaffe med mera. I dag tänkte jag berätta om några av dessa livsmedel som man ska avstå ifrån under en avgiftningskur.

Många livsmedel är självklara att avstå ifrån, som alkohol till exempel. Det behövs knappast någon närmre motivering till varför man ska avhålla sig från alkohol under en avgiftningskur. Andra livsmedel är mindre självklara, som till exempel mjölkprodukter och animaliska livsmedel. Här kommer därför en lista över saker du ska undvika när du gör en detox:

  • Skippa alkoholen, bra för levern.
  • Fimpa cigaretterna, bra för lungor, hjärta, blodtryck, hy med mera.
  • Göm snusdosan, bra för hjärta, kärl och mun.
  • Dra ner på saltet, bra för hjärta, kärl, blodtryck och njurar.
  • Undvik socker, inte bara det som finns i godis utan även kolhydraterna i pasta, bröd med mera, bra för blodsockret och för att komma ifrån sockerberoende.
  • Minska konsumtionen av animaliska produkter, framförallt det röda köttet eftersom det kan vara cancerframkallande.
  • Undvik mjölkprodukter, de är syrabildande och gör kroppen sur. Dessutom innehåller de mättade fetter som är mindre bra.
  • Gluten är också något man ska undvika.
  • Undvik halv- och helfabrikat som ofta innehåller socker och skadliga fetter.
  • Låt bli kaffet som får stresshormonet kortisol att frisättas i kroppen.

Som du ser blir det inte så mycket livsmedel kvar att välja mellan när man ska gör en avgiftning. Frukt och grönt är nästan det enda som återstår samt fröer och nötter. Framförallt ska kosten bygga på grönsaker, frukter och bär, men man kan komplettera med till exempel olivolja, bönor, linser, lök med mera för att få proteiner och nyttiga fetter.
Fibrer är också något som behövs för att magen ska må bra och blodsockret hållas i balans, det finns i till exempel linfrön och bönor.

Jag är inte helt säker på att listan ovan är helt komplett med livsmedel man ska undvika under avgiftningskuren, men detta är den lista jag använder mig av under min detox. Vill du vara helt säker på att du inte stoppar i dig fel mat så leta runt på nätet efter mer information!

Under min detox brukar jag strikt undvika ämnena i lovan nämnda lista med undantag för fisk och kyckling som jag äter i liten mängd. Till vardags följer jag inte listan alls, då undviker jag bara helfabrikat och halvfabrikat som jag inte tycker är hälsosamt. Socker är jag också varsam med.

Jag har dock börjat fundera på att dra ner på intaget av rött kött rejält. Dels för att det inte är bra för miljön, men också för att det kan orsaka cancer. Jag har redan börjat minska intaget av processade charkprodukter som ska vara allra farligast, men som sagt, framöver kommer jag nog minska intaget av rött kött ännu mer.

Ett tips till dig som tycker det verkar jobbigt att detoxa: sätt ihop en lista med maträtter och mellanmål som du får äta under avgiftningen, då behöver du inte tänka på vad du inte får äta utan istället på vad du kan äta. Då riskerar du inte att stå i affären och kolla på matvaror och känna att det inte finns någonting du kan äta.