Vad är detox?

Detox med juice

I mitt allra första inlägg här på bloggen tänkte jag försöka ge mig på att förklara vad detox är för någonting. Bara ordet skvallrar om vad det handlar om: avgiftning. Under en detoxkur rensar man ut gifter och slaggprodukter som samlats i kroppen genom att äta livsmedel som hjälper till med upprensningen. Under detoxen ska man inte heller äta onyttiga saker, utan man ska hålla sig till en väldigt strikt diet baserad på nyttiga råvaror som sätter fart på kroppens utrensning.

Vad är det då för saker man vill rensa ut ur kroppen? Om lever och njurar har jobbat på högvarv med att rensa ut skadliga restprodukter ur kroppen kan det hända att de inte lyckas rensa ut allt. Istället kan gifter bli kvar i kroppen och lagras, och det är detta man vill rensa ut under en detoxkur. Det ska dock påpekas att det inte finns något vetenskapligt stöd för att detta fungerar. Men att äta nyttigt underlättar för kroppen som får i sig bra näringsämnen.

En detoxkur kan pågå i alltifrån en dag upp till 14 dagar, men om man har en sjukdom ska man alltid vara försiktig med att experimentera med kosten. Detta gäller särskilt de som har problem med lever, njurar eller har diabetes.

Under en detoxkur äter man framförallt råa livsmedel från växtriket och dricker mycket vatten. Om man väljer att tillaga något livsmedel så brukar man koka eller ånga maten för att bevara så mycket näringsämnen som möjligt. Färska juicer har blivit populärt att dricka under detoxkuren, dessa kan göras på både frukt och grönsaker.

Om man väljer att göra en detox är det bra att vara förberedd på biverkningar. Det allra bästa är att göra avgiftningen när man är ledig och kan slappna av. Förstoppning, abstinens och hunger är vanliga sidoeffekter när man gör en detox. Men man kan råka ut för alltifrån diarré till huvudvärk och trötthet så det gäller att läsa på innan kuren så att man är medveten om vilka biverkningarna kan bli. Är man mentalt förberedd på svårigheterna blir det också enklare att hålla ut och fortsätta detoxen.

I bloggen kommer jag framöver ge tips på bra livsmedel, berätta om mina egna erfarenheter av avgiftning och berätta fakta om näringsämnen och vitaminer. Mitt intresse för kost och detox handlar inte om viktminskning, utan om att jag vill vara snäll mot kroppen och ge den de ämnen den behöver. Vill du veta mer om mig kan du läsa min presentation. Jag hoppas du kommer tycka min blogg är intressant och att du vill fortsätta följa den.